SKŁADNIKI:
Spód brownie:
50 g masła
50 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki
pół szklanki cukru
1 jajko
50 g mąki pszennej

Masa serowa:
500 g twarogu (z wiaderka)
250 g serka  mascarpone
3 jajka
1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Polewa śmietankowa:
330 ml śmietany kremówki
150 g gorzkiej czekolady

WYKONANIE:
Spód: Do niewielkiego garnuszka wkładamy masło, dodajemy połamaną czekoladę i rozpuszczamy na małej mocy palnika, od czasu do czasu mieszając, aż składniki się połączą i powstanie gładki sos czekoladowy. Zdejmujemy z palnika, odstawiamy do przestudzenia. Jajko ubijamy z cukrem przy pomocy miksera na puszystą masę. Do masy jajecznej wlewamy przestudzoną czekoladę (może być ciepła), miksujemy do połączenia. Dodajemy przesianą mąkę i chwilę miksujemy. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Na spód przelewamy masę, wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 170 stopni około 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do przestudzenia.
Masa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki. Miksujemy tylko do połączenia składników, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Masę serową przelewamy na upieczony spód brownie. Pieczemy w temperaturze 150-160 stopni (bez termoobiegu) przez około 1h nad kąpielą wodną (naczynie żaroodporne z wodą można umieścić poziom niżej niż sernik lub tortownicę dwukrotnie owinąć folią aluminiową i wstawić ją do naczynia z wodą).
Polewa: Pod koniec pieczenia sernika przygotowujemy polewę śmietankową. Śmietanę wlewamy do garnuszka i wrzucamy pokrojoną czekoladę. Mieszamy do momentu, aż płyn będzie miał jednolitą konsystencję i ciemny kolor.
Po upływie 1 godziny od momentu włączenia piekarnika blachę wysuwamy, smarujemy przygotowaną masę śmietankową i wkładamy ponownie do piekarnika na dodatkowe 10 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Wyjmujemy, wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

0 komentarze:

Prześlij komentarz