SKŁADNIKI: (tortownica 26 cm)
Ciasto:
  • 2 szklanki marchwi startej na tarce o drobnych oczkach (około 4 średnie marchewki)
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki oliwy lub oleju
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu *
Do dekoracji:
  • 10 dag suszonej żurawiny
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag suszonych moreli
Krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka cukru pudru
WYKONANIE:
Marchewki ścieramy na tarce o małych oczkach. Przy pomocy miksera ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę (na wysokich obrotach). Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy sodę, proszek oraz cynamon (ja zrobiłam wersję bez cynamonu, ale jeżeli ktoś lubi ciasta piernikowe, polecam dodać) chwilę miksujemy. Następnie dodajemy  mąkę i olej, miksując na wolnych obrotach. Na koniec łyżką łączymy ciasto  z marchewką (marchew odciskamy z nadmiaru soku). Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód) i pieczemy około 1 godziny w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciastem rzucić, żeby nie opadło (z około 20 cm). Odstawiamy do ostygnięcia.

Śmietanę oraz mascarpone przekładamy do miski, miksujemy razem na wysokich obrotach miksera. Po chwili dodajemy cukier puder, ciągle miksujemy (do zgęstnienia kremu).
Krem wykładamy na wierzch, dekorujemy suszonymi owocami.





1 komentarze: