SKŁADNIKI: 
Ciasto:
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 łyżki kakao
  • 5 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masa
  • 500 g serka mascarpone
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 25 dag cukierków Michałki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczone w 1 łyżce wody)
Bita śmietana
  • 560 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 usztywniacze typu śmietan-fix ( można zastąpić żelatyną)
dodatkowo:
  • słoiczek (300 g) dżemu malinowego
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 100 g orzechów laskowych
WYKONANIECiasto: Wodę, kakao, cukier (1 szklanka) i olej wkładamy do garnuszka i zagotowujemy. Dobrze mieszamy, by cukier się rozpuścił, a wszystkie składniki ze sobą połączyły. Mieszankę odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Pozostałe składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy kolejno po jednym żółtku, cały czas miksując. Do masy jajecznej wlewamy cienkim strumieniem przygotowaną wcześniej mieszankę i delikatnie mieszamy szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek, sodę i delikatnie mieszamy szpatułką, by składniki dobrze się połączyły.
Formę o wymiarach 24 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temp. 180 C ok. 45 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy.

Masa: Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone.
Serek mascarpone, śmietankę i cukier umieszczamy w misie miksera. Ubijamy chwilę na sztywny krem. Następnie dodajemy rozpuszczoną kawę. Wszystko mieszamy. Cukierki ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do masy i ponownie mieszamy.

Bita śmietana: Do dobrze schłodzonej śmietanki dodajemy cukier i usztywniacze (ewentualnie 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki cieplej wody). Ubijamy na sztywno.

Wystudzone ciasto kroimy na dwa blaty. Pierwszy blat ciasta smarujemy dżemem. Wykładamy masę z Michałków, rozsmarowujemy i przykrywamy drugą częścią ciasta. Wykładamy bitą śmietanę, rozsmarowujemy i wyrównujemy wierzch. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny (a najlepiej na noc, ciasto zdecydowanie lepiej smakuje jak smaki dobrze się przegryzą).

Czekoladę ścieramy na wiórki. Orzechy kroimy na kawałki, dekorujemy wierzch ciasta.


0 komentarze:

Prześlij komentarz