SKŁADNIKI:
Ciasto I
  • 40 g kakao (około 4 łyżek)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 7 jajek
  • szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
Ciasto II
  • 200 g kokosu
  • 5 białek
  • 220 g cukru (około 3/4 szklanki)
Masa:
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki
  • 5 żółtek
  • 500 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 margaryna
  • 30 g cappuccino

WYKONANIE:
Ciasto I: oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną  pianę, po czym partiami dodajemy cukier, ciągle miksując. Następnie wbijamy po jednym żółtku. W oddzielnej miseczce mieszamy mąkę, proszek i kakao. Sypkie produkty przesiewamy do ubitej masy, delikatnie mieszając łyżką. Tak przygotowane ciasto wylewamy na dużą blachę (410 mm x 25 mm), pieczemy około 35 minut w temperaturze 160 stopni.
Przygotowujemy Ciasto II: ubijamy białka na sztywną pianę, wsypujemy partiami cukier, ciągle miksując. Na koniec dodajemy kokos, miksujemy. Wstawiamy do piekarnika na około 30 minut i pieczemy w temperaturze 170-180 stopni.
Do miseczki wlewamy około 150 ml mleka, wsypujemy proszek budyniowy, wlewamy żółtka. Wszystko rozcieramy na jednolitą masę. W garnuszku gotujemy pozostałe mleko (około 350ml) z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy masę z żółtkami i energicznie mieszamy do uzyskania konsystencji budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy masa budyniowa przestygnie, ucieramy margarynę, po czym partiami dodajemy budyń na zmianę z cappuccino, ciągle miksując. Tak przygotowanym kremem przekładamy blaty ciasta.

UŁOŻENIE:
Ciasto I
1/4 kremu
Ciasto II
1/4 kremu
Ciasto I
1/2 kremu

1 komentarze: