Po wczorajszym deserze dziś przyszedł czas na obiad;) Tym razem coś dla miłośników połączeń kurczaka z owocami:)



SKŁADNIKI:
  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • puszka ananasów w zalewie
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • przyprawa do kurczaka
WYKONANIE:
Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy z drobną kostkę. Cebulę siekamy w kosteczkę, a ananasy wyjmujemy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki (uwaga- zalewa z ananasów również się przyda).


Pierś kurczaka zasypujemy około 3 łyżkami przyprawy do kurczaka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 1 h do lodówki, by mięso nabrało smaku.


Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy nasze mięsko. Gdy nabierze ono koloru, wrzucamy także cebulę i wszystko smażymy na wolnym ogniu (tak, aby cebula lekko zmiękła, ale żeby się nie przypaliła). Na koniec wrzucamy ananasy. Wszystko smażymy na wolnym ogniu (najlepiej pod przykryciem.
Przygotowujemy sos do naszego kurczaka: zalewę z ananasów dopełniamy wodą, tak, aby otrzymać około 500 ml płynu, wsypujemy obie mąki i odrobinę przyprawy do kurczaka i rozcieramy, tak aby nie było grudek.


Z patelni zdejmujemy przykrywkę, pozwalamy odparować nadmiarowi wody i podkręcamy gaz. Kurczaka zalewamy naszym przygotowanym sosem, cały czas mieszając do momentu, aż sos zgęstnieje.

Nasz aromatyczny kurczak już gotowy!:)
Danie najlepiej smakuje z ryżem:)


3 komentarze:

  1. Najlepsze danie z kurczaka ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię dość podobne danie, główna różnica że zamiast cebuli daję czosnek. Muszę kiedyś wypróbować Twoją wersję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Warto dodać troszku miodu do "sosu" :) Pyszota !

    OdpowiedzUsuń