SKŁADNIKI:
Drożdżowy zaczyn:
Zaczyn: W miseczce umieszczamy mąkę pszenną, cukier oraz ciepłe mleko (podgrzewałam mleko w mikrofalówce). Na koniec dodajemy świeże drożdże, całość rozcieramy dokładnie łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Czekamy aż zaczyn urośnie. W dużej misce umieszczamy mąkę, cukier oraz żółtka. Kolejno wlewamy szklankę lekko ciepłego mleka (również podgrzewałam je w mikrofalówce), buzujący zaczyn, szczyptę soli, roztopione i przestudzone masło. Ciasto dokładnie mieszamy i zaczynamy wyrabiać. Pod koniec wlewamy łyżkę oleju, chwilę wyrabiamy. Ciasto powinno zamienić się w elastyczną kulę. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno urosnąć nawet trzykrotnie. Gdy ciasto wyrośnie, uderzamy je lekko pięścią, by je odgazować i wyjmujemy z miski. Przekładamy je do formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia (wysmarowałam ją także olejem i posypałam bułką tartą). U mnie forma ma wymiary 22 cm x 36 cm.
Ciasto w blaszce odstawiamy na kwadrans w nieprzewiewne miejsce, w tym czasie przygotowujemy kruszonkę.
W misce umieszczamy miękkie masło, mąkę oraz cukier. Wyrabiamy rękami, do momentu aż całość przyjmie postać grudek (mąka nie powinna przesypywać się pomiędzy palcami).
Po tym czasie piekarnik lekko uchylamy, nie wyjmujemy ciasta od razu. Po kwadransie, gdy temperatura w piekarniku spadnie, możemy wyjąć nasze ciasto drożdżowe.
Smacznego!
Drożdżowy zaczyn:
- 50 g świeżych drożdży
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki ciepłego mleka
- 1 łyżka cukru
- 4 szklanki mąki (użyłam mąki puszystej luksusowej typ 550)
- 5 żółtek
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki cukru (ewentualnie cukru pudru)
- 1/2 kostki masła
- szczypta soli
- łyżka oleju
- maliny
- 1/2 kostki masła
- niecała szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
Zaczyn: W miseczce umieszczamy mąkę pszenną, cukier oraz ciepłe mleko (podgrzewałam mleko w mikrofalówce). Na koniec dodajemy świeże drożdże, całość rozcieramy dokładnie łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Czekamy aż zaczyn urośnie. W dużej misce umieszczamy mąkę, cukier oraz żółtka. Kolejno wlewamy szklankę lekko ciepłego mleka (również podgrzewałam je w mikrofalówce), buzujący zaczyn, szczyptę soli, roztopione i przestudzone masło. Ciasto dokładnie mieszamy i zaczynamy wyrabiać. Pod koniec wlewamy łyżkę oleju, chwilę wyrabiamy. Ciasto powinno zamienić się w elastyczną kulę. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno urosnąć nawet trzykrotnie. Gdy ciasto wyrośnie, uderzamy je lekko pięścią, by je odgazować i wyjmujemy z miski. Przekładamy je do formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia (wysmarowałam ją także olejem i posypałam bułką tartą). U mnie forma ma wymiary 22 cm x 36 cm.
Ciasto w blaszce odstawiamy na kwadrans w nieprzewiewne miejsce, w tym czasie przygotowujemy kruszonkę.
W misce umieszczamy miękkie masło, mąkę oraz cukier. Wyrabiamy rękami, do momentu aż całość przyjmie postać grudek (mąka nie powinna przesypywać się pomiędzy palcami).
Na ciasto drożdżowe wykładamy maliny, całość posypujemy kruszonką. Ciasto wstawiamy do piekarnika (pieczenie góra - dół), pieczemy w temperaturze 170 stopni co najmniej 80 minut.
Po tym czasie piekarnik lekko uchylamy, nie wyjmujemy ciasta od razu. Po kwadransie, gdy temperatura w piekarniku spadnie, możemy wyjąć nasze ciasto drożdżowe.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz