Ciasto dla prawdziwych łasuchów! ;-)
Połączenie kajmaku ze słodkimi bezami daje niesamowicie słodki smak, który równoważy bita śmietana. Alpejską kostką rozpoczynam nadrabianie zaległości;)

SKŁADNIKI:
Ciasto:
  • 3 jajka
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki cukru 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
Krem:
  • puszka gotowej masy kajmakowej
  • 20 dag białych bez
  • kostka masła (200g)
Bita śmietana:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka cukru pudru
  • kakao lub starta czekolada do dekoracji
WYKONANIE:
Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy cukier, miksujemy do uzyskania lśniącej masy. Ciągle miksując, dodajemy po jednym żółtku. Sypkie składniki mieszamy i przesiewamy do masy, mieszając delikatnie łyżką. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy 25 x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (smarujemy także margaryną i wysypujemy bułką tartą). Wstawiamy do piekarnika na około 20-25 minut, pieczemy w temperaturze 170 stopni. Upieczone ciasto studzimy.
Bezy kroimy na mniejsze części. Przy pomocy miksera ucieramy masło do białości, po czym dodajemy porcjami kajmak. Na koniec dodajemy pokruszone bezy, mieszamy. Gotową masę wykładamy na kakaowy biszkopt.
Ostatnim elementem jest bita śmietana. Śmietanę kremówkę  ubijamy, dodajmy łyżkę cukru pudru (nie więcej, bo masa z kajmaku jest naprawdę słodka). Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłej wody, studzimy i wolnym strumieniem wlewamy do śmietany, cały czas miksując. Śmietanę wykładamy na kajmak, całość posypujemy kakao bądź startą czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.


3 komentarze: