SKŁADNIKI:
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • czubata szklanka mleka w proszku
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka kakao
  • 2 duże wafle tortowe
  • polewa czekoladowa
WYKONANIE:
Mleko (płynne) wlać do garnka, wsypać cukier i cukier waniliowy, gotować do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. 
Miękkie masło zmiksować na białą, puszystą masę, stopniowo dodawać ostudzone mleko, po czym dodawać mleko w proszku (na wolnych obrotach miksera). Wszystko dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.


1/3 przygotowanej masy przełożyć do innej miseczki, dodać kakao i dokładnie wymieszać. 


Wafle tortowe kroimy wzdłuż na dwie równe połowy. Na jednym z wafli wykładamy 1/2 białej masy, przykrywamy waflem. Na niego wykładamy całą kakaową masę, przykrywamy waflem. Na wierzch wykładamy drugą połowę jasnej masy, przykrywamy ostatnim już waflowym płatem.


Całość wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc), na wierzchu wstawiamy coś ciężkiego (np garnek z wodą). Gdy kremy będą już twarde, na wierzchu rozsmarowujemy polewę czekoladową. Całość kroimy w mniejsze prostokąty. 


1 komentarze:

  1. I dokładnie takie są...:)
    Zachęcam, żebyś przekonała się o tym sama, warto!:)

    OdpowiedzUsuń